28/9/08

Es desconeixença

Quedi clar que a mi també em passava el següent: quan anava a comprar un ordinador mirava quin sistema operatiu. Ah! perfecte, porta el 'vista'.
Què entenia amb això? doncs com si el vista fos competència directe amb el XP
Quina vegenada! però si els 2 sistemes operatius son de Microsoft! val, val... sent així llavors estava tranquil, tenia la darrera versió del sistema operatiu.

Ara em pregunto? per què tinc de quedar-me aquest sistema operatiu? oi que n'hi ha d'altres? no puc escollir?

Si, però com 'supermicrosoft' ha fet una tasca impressionant (comercialment parlant) sembla que lo seu sigui l'únic i lo millor.
La finalitat de Microsoft es fer diners. Durant molts anys han fet creure a la gent que en aquesta empresa eren tontos deixant-se copiar els sistemes operatius... qui no ha instal·lat un windows o excel o word pirata? La finalitat era que tot el Món tothom coneixés la marca i lo altre, es desconegut, fa por. Tothom està acostumat a utilitzar windows, excel, word, powerpoint.... i canviar sembla que sigui molt difícil i per comoditat ja els hi està be.

El sistema windows està pre-instalat a la majoria d'ordinadors que es posen a la venda. Això encareix el preu de la màquina, vulguis o no vulguis.
Ni se t'acudeixi preguntar a la tenda per un altre sistema operatiu! a la majoria de llocs no en tenen ni idea.

Doncs be, per posar un exemple us en posaré 3

windows. queda clar que microsoft es una empresa comercial i no tant informàtica.... els sistemes operatius van de mal en pitjor. Son farregosos i es pengen sovint. La gent cada vegada està mes descontenta amb windows doncs el pas dels anys i les noves versions no aporten millores i continuen els errors. El sistema operatiu es tancat, no es pot veure que fa ni com funciona per dins.

Mac. es una versió sortida de UNIX en plan elitista. Els programes es presenten millors acabats que windows. El preu es mes superior. El sistema operatiu es tancat, no es pot veure que fa ni com funciona per dins.

Linux. parteix també d'UNIX. Es un sistema operatiu obert, significa que es pot veure el seu codi interior i saber com funciona. Es millora constantment. A diferencia de windows es un sistema modern. Es gratuït i te un munt de diferents versions segons la necessitat de l'usuari.


Ara prenc partit i us informo que pràcticament només treballo amb Linux, en la distro (versió) UBUNTU
Els meus ordinadors de casa tenen instal.lat el windows i línux (es pot seleccionar quin vols en engegar). Només utilitzo windows per sincronizar l'iphone

Alguns avantatges de línux sobre windows explicats de forma senzilla

- es gratuït
- s'actualitza sempre a la darrera versió gratuïtament
- es pot treballar mentres s'actualitza. Quasi be no cal reiniciar mai
- és mes ràpid
- es codi obert: es pot veure com funciona i hi ha una nombrosa comunitat que actualitza i millora el sistema i els programes
- consumeix menys recursos i pot funcionar en màquines antigues que en windows ja son obsoletes
- te diferents versions i pots escollir entre diferents tipus d'escriptoris
- totalment personalitzable
- no es penja
- no es te que desfragmentar mai
- te millores de seguretat entre els usuaris
- no cal antivirus
- enlloc de office( word, excel etz) te el openoffice (fa el mateix) es gratuït i s'actualitza constantment a la última versió
- te milers de programes gratuïts llestos per utilitzar
- un programa windows instal.la un munt de llibreries. En línux s'aprofiten les llibreries i només s'instal·len les que fa falta per un nou programa
- tots els programes instal.lats s'actualitzen sols a la darrera versió
- utilitza l'idioma que vulguis, el català està en quasi tots els programes incloent correctors ortogràfics
- si es desinstal.len programes no deixa informació obsoleta en el registre
- en linx pots escriure a les particions de windows (a l'inrevés mai)

Després d'un bon temps utilitzant l'Ubuntu, quan faig servir windows el noto farregós i lent

Mes endavant ja aniré explicant mes coses, aviam si us animeu!