7/5/11

xurros

Definció de xurro:

El xurro és una peça de pasta de bunyol de forma allargada. El nom prové originàriament de la raça d'ovella xurra, una ovella considerada inferior i típica de l'interior del País Valencià, les anomenades comarques xurres, i les terres contígües a la Manxa i a l'Aragó. Arran del nom compartit, es postula que aquest menjar el van inventar els pastors de l'interior i fins i tot que podria ser originari d'aquestes comarques valencianes, tot i que la majoria de les fonts apunten a un origen purament castellà. Tanmateix no hi ha un consens sobre el seu origen exacte, ja que se'l disputen diversos territoris de la Península Ibèrica.

Actualment és un aliment molt popular a les falles de València, a Madrid i arreu d'Espanya, i també a Mèxic i a la resta d'Hispanoamèrica a causa, sobretot, de les xurreries ambulants, que els van anar popularitzant en fires i mercats i que algunes s'han acabat instal·lant permanentment a viles i ciutats.

Els xurros poden ser ensucrats o no, recoberts de xocolata o farcits de crema, i tradicionalment es venen dins de paperines.

I finalment un xurro pot ser tirar una foto amb una intenció i que no surti com volies però que et quedi molt be, com per exemple aquesta (però no ho expliqueu a ningú!)

1 comentari:

Caparina ha dit...

Mmmmmmmm... xurros recoberts de xocolataaaa, mare de Déu, quin "antojo" m'acaba de provocar!! :( Bé pel règim...
De debò la foto no és buscada? Umh... n'hi ha que tenen sort... Quan les meves fotos no surten com volia solen sortir tortes, d'aquelles que es vessa el mar per algun costat... jeje...